record bg



11-го та 12-го червня Карітас Івано-Франківськ на базі готелю "Синьогора" провів реабілітаційний виїзний тренінг для батьків загиблих учасників АТО/ООС "Як віднайти мир в серці. Ідентичність після втрати: як скорбота впливає на нас, та для чого жити далі?".

Батьки, які втратили своїх дітей на війні, спільно із тренерами розбиралися, чому важливо пробачити собі втрату та пережити біль, який не дає права думати про майбутнє.

Психологиня Карітасу Івано-Франківська, Наталія Андрусів, розповіла учасникам про стадії горя, ознаки та вплив скорботи на життя, зміну людської ідентичності після втрати. Завдяки творчим вправам і колективним обговоренням кожен зміг зазирнути у себе: учасники малювали почуття, які переважають всередині, розповідали, як горе змінило їх як особистостей і що тепер займає їхні думки. На прикладі повчальних притч і життєвих історій людей, які втратили близьких, тренерка розкрила значення подолання страхів, відчаю, жалю та донесла до учасників, чому потрібно прожити скорботу, що полонить людину після тяжкої втрати.

Разом із психологинею та організаторкою заходів Карітасу Івано-Франківська, Мілою Спас-Сей, учасники заходу через арт-терапевтичні заняття проаналізували свій стан, визначили, як загоїти внутрішні рани та дізналися, як дозволити собі бути щасливими. Кожен створив власну "Скриню бажань", до якої помістив мрії, які учасники обов’язково будуть втілювати в реальність.

Тренінг відбувся в рамках проекту "Долаючи розломи у громадах, що постраждали від конфлікту: від зцілення до співпраці" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.